Verduurzamen, hoe dan? Ons plan voor een kleinere voetafdruk



Met onze groene energie, na-isolatie en zonnepanelen zijn Henry en ik al aardig bezig ons huis te verduurzamen. Maar we kunnen nog veel duurzamer gaan leven. Vanaf augustus 2018 stellen wij ons daarom elke maand een verduurzamingsdoel. In Augustus vergroenden we onze tuin. In september fietste Miriam. In oktober bepaalden we onze ecologische voetafdruk.

Ooit gehoord van je ecologische voetafdruk? Dat is een maat om te meten hoeveel grondstoffen je nodig hebt om jouw levensstijl te kunnen volhouden. Het wordt gemeten in hectare, en gelet op de huidige wereldbevolking van ruim 7 miljard mensen, is er per persoon 1,8 hectare grond beschikbaar. Het is maar dat je het weet. Nederlanders gebruiken per persoon gemiddeld 6,2 hectare. Als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander hadden we 3,4 aardbollen nodig. Oeps.

Er bestaan verschillende voetafdrukscans, waarmee je je voetafdruk kan schatten. https://www.duurzaamheidinactie.nl is een redelijk nauwkeurige. Volgens deze scan is mijn huidige voetafdruk 3,8 hectare. Dat is beter dan gemiddeld, maar nog steeds ruim 2x meer dan een echt duurzame levensstijl vereist. De scan van WNF is minder nauwkeurig, maar geeft iets handzamere tips om je levensstijl te verduurzamen. Qua woning zitten we goed: we hebben zonnepanelen, goed geïsoleerd en gebruiken groene energie (gas en electriciteit). 

Duurzamer leven is met name nodig op het gebied van mobiliteit, voeding en ‘lifestyle’. Kortom: ik moet mijn voornemen om minder auto te rijden volhouden, mijn vakantieplannen heroverwegen en eens goed kijken naar de herkomst van mijn voeding en andere consumables (kleding en papier). Dat belooft wat voor het komende jaar. Met deze gegevens in de hand kon ik een plan opstellen voor het komende jaar. Een flexibel plan, want  je kan nooit weten wat het leven je gaat brengen:

-        Augustus: tuin vergroenen
-        September: fietsen in Zaanstad
-        Oktober: energie besparen
-        November: papier en plastic besparen
-        December: recyclen (afval scheiden en kleding recyclen)
-        Januari: Onderweg naar gasloos: hoe?
-        Februari: duurzaam eten (biologisch en lokaal)
-        Maart: water besparen
-        April: Doe-het-zelf
-        Mei: Minder vlees
-        Juni: Chemicaliën vermijden
-        Juli: Duurzaam op vakantie

Vertel ons: wat is jouw duurzaamheidsvoornemen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Integreren, hoe dan? Elkaars feesten vieren

Verduurzamen, hoe dan? Afrekenen met cynisme en perfectionisme

Integreren, hoe dan? afl. 17 Op zoek naar een droombaan