Verduurzamen, hoe dan? januari - gasloos wonen


Aardgas heeft ons Nederlanders veel gebracht: het haalde ons uit de economische crisis in de jaren 80, stond aan de basis van ons poldermodel en hield onze huizen warm de afgelopen decennia. Maar het is een fossiele brandstof en de winning zorgt voor aardbevingen in Groningen. De regering is overstag, we moeten van onze gasverslaving af, ik ook. We hebben nog wel even, maar niet oneindig lang. Daarom maakten Henry en ik deze maand een plan om ons huis van het gas af te halen: wat komt daar bij kijken, hoeveel geld zou dat kosten en wanneer zouden we welke stappen kunnen nemen?

Gelukkig heeft het RVO een studie gepubliceerd over het aardgasvrij maken van woningen en daarbij specifiek ook gekeken naar de opties voor een jaren zestig rijtjeswoning. Dat scheelt een hoop zoekwerk.  
Er zijn op dit moment 4 alternatieven voor aardgas: biogas, Geothermie (Hoge temperatuur warmtenet), Lage temperatuur warmtenet, en all-electric (warmtepomp).
  •       Biogas: maar in beperkte mate beschikbaar (10% van de benodigde hoeveelheid gas). Wordt straks waarschijnlijk gebruikt voor fabrieken e.d. niet voor woningen.
  •       Geothermie (Hoogtemperatuur warmtenet): Op veel plekken is nog niet bekend of geothermie een optie is, omdat we onze bodem niet goed genoeg kennen.
  •    Warmtenet: hoe duurzaam het is, is afhankelijk van warmtebron. Lage temperatuurnet zijn alleen optie als huizen goed geïsoleerd zijn. Hoogtemperatuur netten kunnen overal.
  •    All-electric = warmtepomp: alleen een optie in goed geïsoleerde huizen.

Eind 2021 moeten gemeentes hun “transitievisie warmte” presenteren, oftewel hun plan hoe ze hun woningen van het gas gaan afhalen. Probleem daarbij is dat tot de jaren negentig er nauwelijks eisen waren aan de isolatie van de huizen. Onze jaren zestig woning heeft te dunne spouwmuren om goed te kunnen isoleren. Met een warmtepomp krijgen we ons huis waarschijnlijk niet warm in de winter. Kortom: Doe ons maar een hoogtemperatuur warmtenet alstublieft.

We kunnen natuurlijk pas aansluiten op een warmtenet, als er een warmtenet ligt. Zaanstad is al aardig onderweg met het bouwen van een warmtenet, maar het duurt denk ik nog wel een paar jaar voordat wij daar ook op kunnen aansluiten.

Op de korte termijn kunnen we wel verder gaan met na-isoleren. We hebben al vloer isolatie, muurisolatie en zonnepanelen. Op ons wensenlijstje staan ook nog triple glas beneden (en dan meteen kunststofkozijnen en openslaande deuren), en dakisolatie. Hoe beter je je huis isoleert, hoe noodzakelijker het wordt goede ventilatie in je huis in te bouwen, daarom zullen we ook mechanische ventilatie moeten inbouwen.  Voordat we ons dak gaan isoleren willen we graag een dakkapel plaatsen. En we gaan pas op inductie koken als we een nieuwe keuken gaan plaatsen. 

Wat
Kosten
Aansluiten op warmtenet
6000
Koken op inductie
1000
Stelpost aanpassingen aan woning
2000
Subtotaal
9000


Dakisolatie
3900
Triple glas + kunststofkozijnen
10000
Mechanische ventilatie
4100
Subtotaal isolatie
18000


Opwekker tapwater (alleen bij laagwarmtenet)
2500
Extra: nieuwe circulaire keuken
8000
Extra: dakkapel
5000
Extra: openslaande deuren
2000
Extra: vloerverwarming beneden
?
Subtotaal extra’s
17.500


Totaal
44.500





















Ons huis van het gas afhalen wordt dus sowieso een dure aangelegenheid. Als we een warmtenet krijgen en verder niets doen, zijn we ongeveer 9000 euro kwijt. Maar als we de andere maatregelen gaan nemen lopen de kosten flink op: 18000 euro voor isolatiemaatregelen, en nog eens 17.500 euro extra kosten die we kwijt zullen zijn aan een nieuwe keuken en extra verbouwingen. 

Ook volgens het RVO zitten de kosten bij het gasloos worden vooral in het afdoende isoleren van het huis: Om een moderne rijwoning op een warmtepomp aan te sluiten ben je 11.000 euro aan de warmtepomp en elektrische aanpassingen kwijt, ruim 20.000 aan isolatie en eventueel ongeveer 10.000 aan zonnepanelen. (als je helemaal van het net los wil, reken dan op nog zo’n 8000 euro extra).

Er ligt ons dus een flinke verbouwing in het vooruitzicht. Daarvoor zullen we toch echt eerst moeten gaan praten met de hypotheekadviseur. We verwarmen met name beneden, dus qua isolatiemaatregelen, lijkt het ons het slimste om eerst beneden aan te pakken: triple glas, kunststofkozijnen en een nieuwe keuken. Dat zal waarschijnlijk 2020 worden. Dan misschien een jaar later de bovenverdieping aanpakken. Als we goed geïsoleerd zijn, kunnen we eens testen hoe warm het beneden blijft als we de cv laag afstellen, en of onze aanname dat een warmtepomp voor ons niet haalbaar is ook klopt. Tegen die tijd zal de gemeente hopelijk haar plan klaar hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Integreren, hoe dan? Elkaars feesten vieren

Verduurzamen, hoe dan? Afrekenen met cynisme en perfectionisme

Integreren, hoe dan? afl. 17 Op zoek naar een droombaan