Integreren: Waarom dan?


Ik moet iets bekennen: Ik houd ontzettend van thee drinken. Nu is dat an sich niet zo shockerend, maar op het politieke spectrum leun ik ook nog enigszins naar links. Geen wonder dus misschien dat ik een bovenmatige interesse in het migrantenvraagstuk heb. En dat ik niet geloof in het sluiten van de grenzen en zoveel mogelijk migranten wegsturen. Maar los van mijn idealistische neigingen, zijn er ook pragmatische redenen om niet rechts af te slaan als het over de inburgering van migranten gaat. Die pragmatische redenen komen hierop neer: het werkt niet.

Het werkt niet om de grenzen te sluiten: Nederland als klein landje met weinig natuurlijke grondstoffen is voor haar economische voorspoed afhankelijk van internationale handel. De grenzen sluiten zou ons economisch de nek omdraaien. En ook de grenzen sluiten voor de islam (lees islamitische landen) is economisch niet rendabel: nog steeds zijn we met zijn allen erg afhankelijk van olie, die voor een groot deel uit de islamitische wereld komt. Natuurlijk ben ik voor overschakelen naar duurzame energie, maar ook die zal in de toekomst voor een groot deel uit de islamitische wereld komen (zij hebben immers zon genoeg). Volgens mij is het dus economisch in ons voordeel de betrekkingen met belangrijke handelspartners goed te houden.

Wat ook niet werkt is migranten wegsturen: Het lijkt me niet de beste methode om de handelsbetrekkingen goed te houden: “We willen wel jullie spullen, maar niet jullie mensen.” Maar zelfs als het voor de handelsbetrekkingen niet zou uitmaken: we zijn er rijkelijk laat mee. De 3e en 4e generatie migranten groeit op in Nederland. Die kinderen kun je met de beste wil van de wereld geen migranten meer noemen. Ze hebben een Nederlands paspoort, groeien op in Nederland, spreken de Nederlandse taal. Als je de kinderen niet kunt wegsturen, dan kan je ook de ouders niet meer wegsturen: dat heeft iets met de Universele Rechten van het Kind te maken.

Ten derde: het werkt niet om de verantwoordelijkheid voor integratie volledig bij de migranten te leggen. Migreren is een ontzettend stressvolle belevenis, zelfs als je onder ideale omstandigheden verhuist, echt een recept voor burn-out. Maar niet alle migranten migreren onder ideale omstandigheden, denk aan vluchtelingen. Vervolgens van hen verwachten dat ze zelfstandig integreren, is een recept voor verzuipen. En dat vertaalt zich weer in oplopende gezondheids- en sociaal economische problematiek. Daarnaast, voor die 80% niet-gemigreerde inwoners van Nederland verwordt integratie tot een vast onderdeel van hun frustratie-donut: wel zorgen en wensen over het thema, maar geen invloed.

Daarom dit blog: laten we op zoek gaan naar hoe we samen kunnen zorgen voor een goed geïntegreerde samenleving. Naar oplossingen die wel werken, en haalbaar zijn voor ons individuele burgers. Dat werkt wel. En trouwens: Een echte home-made Indiase Chai Latte is gewoon erg lekker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verduurzamen, hoe dan? Afrekenen met cynisme en perfectionisme

Integreren, hoe dan? Elkaars feesten vieren

Integreren, hoe dan? afl. 17 Op zoek naar een droombaan